"Enter"a basıp içeriğe geçin

Tek damla kan ve bin kaygı…

“Deniz kenarında simidini kemiren bir yavrunun suya düşürdüğü susam tanesi, elbette ki, milyonlarca balık arasında yalnız biri tarafından yutulur ve bu hal, namütehani muğlak İlãhi muhasebenin mutlaka hususi bir kaydını belirtir.” diyor Necip Fazıl kitabında ( Sosyalizm, Komünizm ve İnsanlık )…

namaz__.jpgEl – Esmãü’l-Hüsnã nın tecellisi olması gereken insan Esmãü’l-Hüsnã ‘ nın er-RAHMÃN C.C. ( Yarattığı bütün canlılara nimet veren, mü’min -kãfir ayırmadan bütün kullarına merhamet gösteren.) sıfatını sanki bilmiyor ya da ( hãşã ) bu sıfata güvenmiyorda bin bir türlü kaygılara giriyor zamanı hiçe harcıyor.

Para kainatta hiç bir zaman emeğin karşılığı olamamıştır! Kumar masalarında bir kağıda 50 bin ytl yatıran herif diğer tarafta 50 bin ytl için kendi ömrü gibi 5 ömür yaşaması gereken maden işçisi. İşte bu küçük örnekten de öğreniyoruz ki düzensizlik, zıtlaşmalar, aksi ve sinirli hareketler bu fãnii aldatıcı dünyanın kor ateşidir. Emek farz ibadetleri alı koymadığı ve helalinden olduğu sürece İbadettir. İşte burda bir mevzuu çıkıyor ki karşımıza ne paralar nede altınlar söz konusu olabiliyor. Emek bu çerçevede İbadet olduğundan bu harcanan çaba ve fanii yorgunluk Asr-ı Saadet’te karşılığının misli ile mükãfatlandırılıyor.

İnsan doymuyor hep Rızık sız kalma korkusunda çabalıyor çabalıyor… Bilmiyor ki malı koruyan Zekat’tır ve yine bilmiyor ki malı bereketlendiren Sadakadır. İşte bu karmaşada er-RAHMÃN C.C. sıfatına nail olduğunun farkına varamıyor.
İslam şairi Sãdi İnsanı şöyle tarif ediyor;

” – Tek damla kan ve bin kaygı… ”

Görülüyor ki İnsan binler kaygı içinde fakat gel gelelim ki insan bu kaygıların bu kalabalığın içinde yinede yalnız ölüyor. Malın canın yonğası olduğunu herkes kabul ediyor fakat onu paylaşmayı bazıları kabullenemiyor. Malını bu dünyada sandık sandık biriktiren budala bilmiyor ki Yaradanın bir sıfatı da el-VÃRİS C.C. ( Bütün servetlerin tek varisi, gerçek sãhibi. ) ‘ dir.

Şimdi El – Esmãü’l-Hüsnã ‘ nın her ismini kendimize tecelli etme vaktidir. Para, mal, mülk kaygısı içinde geçen boş hayatı tercih etmek büyük ahmak lık tır. En hayırlı varlık kendine yeteri kadar olandır.

Herşeyin fazlası “fazla” dır.

Mesut ÇELİK
Fotoğraf: Mesut ÇELİK ( Sultanahmed Camii )
Tarih: 20 Temmuz 2008

Tek Yorum

  1. Fatma Fatma 21 Ağustos 2008

    Ebu Ümâme radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
    “Ey âdemoğlu! Eğer fazla malını Allah yolunda harcarsan bu senin için daha hayırlıdır, kendine saklarsan senin için zararlıdır. Kefâf (yeterli miktar) sebebiyle levm edilmezsin. (Harcamaya), bakımları üzerinde olanlardan başla. Üstteki el (yani veren), alttaki elden (yani alandan) daha hayırlıdır.”
    Müslim, Zekât 97, (1036), Tirmizi, Zühd 32, (2344).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir